Història


L’Esquitx va néixer l’any 1962 amb el desig de fer cantar tots aquells nens i nenes que en tinguessin ganes i de donar-los una part de l’educació musical que, aleshores, no s’oferia a les escoles. Calia omplir el gran buit que hi havia, tant en l'educació musical, com en el redreçament cultural del país. 
Al cap d’un any, amb M.Dolors Bonal, Maria Martorell i Montserrat Solanic al capdavant, L’Esquitx va passar a formar part de la Família Sant Jordi (dirigida llavors pel mestre Oriol Martorell), de la qual encara forma part actualment.
Durant els seus més cinquanta anys d’història la coral ha estrenat diverses cantates infantils adaptades al català (com ara la cantata de Nadal de Carl Orff) o creades especialment per als cors infantils de Catalunya.
L’Esquitx també és membre fundador del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), una associació de corals infantils que coordina activitats de cant coral per a infants de 4 a 16 anys. La coral participa activament des de fa 45 anys en aquestes activitats que pretenen tenir un ressò cada cop més important per tot el territori català.
En el seu cinquantè aniversari l’Esquitx va celebrar, juntament amb els cors infantils l’Espurna i l’Arc, un concert d’homenatge a tres grans pedagogues del cant coral infantil a Catalunya: Maria Dolors Bonal, Maria Martorell i Maria Teresa Giménez, totes tres exdirectores de L’Esquitx i fundadores dels altres dos cors.

concert de l'Esquitx al Palau de la Música, Nadal de 1971